Ook de laatste sessies zijn helemaal rond!

De trekker van de toekomst

Trekkers zijn al decennia hetzelfde. En hoewel de machines als statussymbool worden behandeld zijn ze niets zonder de werktuigen die er achter hangen. Maar ze worden te zwaar, te groot, onhandig en duur. Hoe ziet de trekker van de toekomst er uit? Paul van Ham, richtte samen met zijn broer Peter Jan H2trac, op en zal daar over vertellen.

Paul van Ham studeerde Agrotechniek aan de universiteit van Wageningen, was directeur van de landbouwafdeling van het Louis Bolk Instituut. Hij werd in 2004 eigen baas en adviseerde bedrijven en andere partijen om ideeen tot een succes te maken, zoals hij zelf zegt. In 2016 ontwierp hij samen met fabrikant Boessekool de Multi Tool Trac. Een dieselelektrische werktuigendrager. Na wat strubbelingen begint Van Ham samen met zijn broer Peter Jan dit jaar voor zichzelf. Peter Jan van Ham is van huis uit registeraccountant. Hij was financieel directeur bij verschillende IT-bedrijven en interim manager. De Eox is het kindje van Peter Jan en Paul.

Precisielandbouw

Hoe nauwkeuriger je werkt, hoe efficiƫnter je bent. Technologie helpt daarbij. Maar die technologie is niet altijd zaligmakend. Het is duur en de verwerking van data is tijdrovend. En: de data is niet altijd van jouw zelf. Wat doet een ander met jouw data? En wat is het gevaar daarvan? Daarover gaat het vanavond in Mechanisatie voor Morgen.

Anne Bruinsma is een van de oprichters van FarmHack en dagelijks bezig met de data die precisielandbouw oplevert. Ze wilde altijd graag boerin worden, studeerde landbouw aan de universiteit van Wageningen, werd projectleider bij de raad voor het landelijk gebied en adviseur voor open innovatie bij het ministerie van Economische Zaken. In 2013 begon ze voor zichzelf en in 2016 richtte ze FarmHack op. Volgens haar benutten we de mogelijkheden van data niet goed genoeg. Wat we daar aan kunnen doen, daarover zal ze vanavond meer vertellen. 

Robotisering

De robot is in opmars. Het afgelopen jaar deden de eerste ondernemers ervaringen op met een machine die zonder bestuurder over het land rijdt. Is dit wat we de komende jaren kunnen verwachten? Welke problemen komt we dan tegen? Wat moet er nog opgelost worden? En op welke manier verandert de robot het boerenbedrijf, de mechanisatiebedrijven en de landbouwmachineindustrie? Philipp Kamps vertelt daar over. Hij werkt bij AgXeed. Een Nederlands bedrijf dat volgend jaar zeven landbouwrobots wil bouwen.

Philipp Kamps studeerde machinebouw aan de Hogeschool van Aken en gaat daarna aan de slag bij Agco in Grubbenvorst, waar wordt gewerkt aan de Challenger spuitmachines. In 2011 verhuist hij naar Lemken waar hij trainer wordt. Drie jaar later gaat hij er als product manager spuittechniek aan de slag. Nu werkt hij als marketing manager bij AgXeed. Een Nederlandse robotbouwer.