Het evenement Mechanisatie voor Morgen gaat niet door zoals we gewend zijn. Door de huidige coronamaatregelen is het voor organisator LandbouwMechanisatie niet haalbaar het evenement te organiseren, zoals het graag zou willen. Toch gaat de derde editie van Mechanisatie voor Morgen door. Op dezelfde manier als vorig jaar.

Vanaf donderdagavond 2 december is er vijf weken lang weer een uitzending van Mechanisatie voor Morgen op de website van LandbouwMechanisatie te zien. In iedere aflevering zal één van de sprekers die op Mechanisatie voor Morgen zou presenteren zijn verhaal vertellen.

Het was de bedoeling om, net als in 2019, een evenement te houden bij Aeres Tech in Ede. Maar de huidige situatie laat dat niet toe. Daarom heeft de organisatie ervoor gekozen terug te grijpen op het concept dat vorig jaar succesvol bleek. Destijds werden de afleveringen van Mechanisatie voor Morgen opgenomen in theater de Wilde Wereld in Wageningen. Dit jaar komen de sprekers naar Aeres Tech in Ede waar sinds dit jaar de grootste greenscreen studio van Nederland te vinden is.

De afleveringen die vanaf 2 december worden gepubliceerd, gaan in willekeurige volgorde over de volgende onderwerpen:

  • Peter Lerink – Robotwerktuigendrager op waterstof
  • Mikey Akkermans – Ervaringen met druppelirrigatie
  • Jeroen Wolters – Onkruidbestrijding met behulp van kunstmatige intelligentie
  • Bram Veldhuisen en Joost Rijk – Ervaringen met mechanisatie in de strokenteelt
  • Peter van der Vlugt – Toekomstige isobus-ontwikkelingen

H-Wodka

De Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart, opgericht in 2005, is een initiatief van innovatieve Hoeksche Waardse akkerbouwers. De stichting stelt zich ten doel om door middel van innovatie de vitaliteit van de grondgebonden landbouw te verbeteren en tegelijk voorwaarden te scheppen voor behoud cq ontplooiing van natuur en landschappelijke waarden. Tijdens Mechanisatie voor Morgen zal er dieper worden ingegaan op Robottiler.De Robotiller van HWodKa/Reedyk BV is door de FIRA (International Forum of Agricultural Robotics) genomineerd voor de prijs voor de “Best Concept Field Robot 2020”.

Mikey Akkermans

Mikey Akkermans is teeltadviseur & fertigatie specialist bij Van Iperen en heeft daarnaast nog een akkerbouwbedrijf. Na zijn opleiding Mechatronica en daarna de opleiding Tuin & Akkerbouw op de HAS Hogeschool heeft Mickey zich bij Van Iperen kunnen specialiseren in fertigatie.“Door het toepassen van druppelslangen in de akkerbouw kunnen we aan de basis al een gezondere gewassen telen die minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. We kunnen met dit systeem efficiënter omgaan met water en meststoffen waardoor we duurzamer telen. Het biedt ook mogelijkheden om in de teelt te sturen met de meststoffen. Het belangrijkste is daarbij dat het wel rendement op moet leveren.”

Peter van der Vlugt

Peter van der Vlugt zit al bijna zijn hele leven in de agrarische sector. Hij groeide op op een akkerbouwbedrijf met een loonbedrijf maar ging Elektronica Engineering en (embedded) Software Engineering studeren. In 1996 keerde Peter terug naar mijn agrarische ‘roots’ als Software Engineer bij de Kverneland Group. Peter trad toe tot ISO-werkgroepen en werkte vele jaren in de standaardisatiegroep aan de definitie van ISO-11783 (ook bekend als ISOBUS) en was verantwoordelijk voor de eerste introducties van ISOBUS-apparatuur in Kverneland. In 2008 is de AEF (Ag Industry Electronics Foundation) opgericht waar Peter in 2012 tot voorzitter werd gekozen, een functie die hij nu nog vervult. Vanaf 2014 is Peter verantwoordelijk voor Technologie en Strategie ontwikkeling als CTO en tevens verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Smart Farming Programma binnen de Kverneland Group. Sinds juli 2019 is hij in dienst van de moederorganisatie Kubota, waar hij General Manager van het Innovation Centre Europe is. De belangrijkste activiteiten zijn Strategie- en Visie-ontwikkeling voor Kubota, scouting en landschapsarchitectuur van technologieën voor Smart Agriculture in de technologiedomeinen Sensoren, Data, AI en Robotica, gericht op Specialty Crops, Hay/Forage en Indoor/Greenhouse farming.

Het is nog steeds mogelijk om de presentaties van Mechanisatie voor Morgen 2020 terug te kijken.

Dit kun je doen op de website van LandbouwMechanisatie. Abonnees doen dit gratis. Niet abonnees betalen €20,= per sessie.

Ga naar https://www.mechaman.nl/landbouwmechanisatie/mechanisatievoormorgen/

Ook de laatste sessies zijn helemaal rond!

De trekker van de toekomst

Trekkers zijn al decennia hetzelfde. En hoewel de machines als statussymbool worden behandeld zijn ze niets zonder de werktuigen die er achter hangen. Maar ze worden te zwaar, te groot, onhandig en duur. Hoe ziet de trekker van de toekomst er uit? Paul van Ham, richtte samen met zijn broer Peter Jan H2trac, op en zal daar over vertellen.

Paul van Ham studeerde Agrotechniek aan de universiteit van Wageningen, was directeur van de landbouwafdeling van het Louis Bolk Instituut. Hij werd in 2004 eigen baas en adviseerde bedrijven en andere partijen om ideeen tot een succes te maken, zoals hij zelf zegt. In 2016 ontwierp hij samen met fabrikant Boessekool de Multi Tool Trac. Een dieselelektrische werktuigendrager. Na wat strubbelingen begint Van Ham samen met zijn broer Peter Jan dit jaar voor zichzelf. Peter Jan van Ham is van huis uit registeraccountant. Hij was financieel directeur bij verschillende IT-bedrijven en interim manager. De Eox is het kindje van Peter Jan en Paul.

Precisielandbouw

Hoe nauwkeuriger je werkt, hoe efficiënter je bent. Technologie helpt daarbij. Maar die technologie is niet altijd zaligmakend. Het is duur en de verwerking van data is tijdrovend. En: de data is niet altijd van jouw zelf. Wat doet een ander met jouw data? En wat is het gevaar daarvan? Daarover gaat het vanavond in Mechanisatie voor Morgen.

Anne Bruinsma is een van de oprichters van FarmHack en dagelijks bezig met de data die precisielandbouw oplevert. Ze wilde altijd graag boerin worden, studeerde landbouw aan de universiteit van Wageningen, werd projectleider bij de raad voor het landelijk gebied en adviseur voor open innovatie bij het ministerie van Economische Zaken. In 2013 begon ze voor zichzelf en in 2016 richtte ze FarmHack op. Volgens haar benutten we de mogelijkheden van data niet goed genoeg. Wat we daar aan kunnen doen, daarover zal ze vanavond meer vertellen. 

Robotisering

De robot is in opmars. Het afgelopen jaar deden de eerste ondernemers ervaringen op met een machine die zonder bestuurder over het land rijdt. Is dit wat we de komende jaren kunnen verwachten? Welke problemen komt we dan tegen? Wat moet er nog opgelost worden? En op welke manier verandert de robot het boerenbedrijf, de mechanisatiebedrijven en de landbouwmachineindustrie? Philipp Kamps vertelt daar over. Hij werkt bij AgXeed. Een Nederlands bedrijf dat volgend jaar zeven landbouwrobots wil bouwen.

Philipp Kamps studeerde machinebouw aan de Hogeschool van Aken en gaat daarna aan de slag bij Agco in Grubbenvorst, waar wordt gewerkt aan de Challenger spuitmachines. In 2011 verhuist hij naar Lemken waar hij trainer wordt. Drie jaar later gaat hij er als product manager spuittechniek aan de slag. Nu werkt hij als marketing manager bij AgXeed. Een Nederlandse robotbouwer.

Op donderdag 12 november gaan we dieper in op Alternatieve brandstoffen.

Steeds meer fabrikanten grote machines met een accu, op gas of waterstof. Is het tijd om de overstap te maken?

Elske van de Fliert van Zero-e vertelt u alles over de ontwikkelingen en trends op het gebied van alternatieve brandstoffen.

Waterstof, gas, elektriciteit, enzovoort. Op het gebied van alternatieve brandstoffen zijn er vele mogelijkheden. Maar welke brandstof heeft de toekomst? Hoe kun je slimmer en schoner gaan werken? En welke stappen moet je zetten?

Zorg dat u deze sessie niet mist! Meld u snel aan en ontvang de link naar de livestream in uw mailbox.

De stream zal openen om 20.15 uur en beginnen om 20.30 uur.

Op donderdag 5 november, om 20.30 uur uur, zal Mechanisatie voor Morgen 2020 beginnen met de eerste online uitzending.

Onderwerp: Gewasbescherming

Iljan Schouten van Lemken zal ingaan op de toekomst van gewasbescherming.

De stream zal openen om 20.15 uur en beginnen om 20.30 uur. Meld u tijdig aan zodat u de link in uw email ontvangt.

De kogel is door de kerk. Na het succes van 2019 zal ook in 2020 LandbouwMechanisatie weer Mechanisatie voor Morgen organiseren. Maar dan wel virtueel!

6 weken, 6 thema’s, 6 bondige, inspirerende sessies, wekelijks online vanaf 5 november. We behandelen verschillende onderwerpen, waaronder gewasbescherming, robotisering, alternatieve brandstoffen, de trekker van de toekomst en precisielandbouw. LandbouwMechanisatie abonnees kijken gratis. Niet abonnees volgen de zes sessies voor € 99,00.
Live of wanneer het u uitkomt.

Meer over Mechanisatie voor Morgen 2020? Houdt het vakblad LandbouwMechanisatie en deze website in de gaten!